Cum se face uscarea legumelor.
Legumele se pot usca taiate in felii expuse la soare sau intai oparite direct in apa sau in aburi si dupa aceea uscate. Oparirea este recomandabila intrucat la unele legume nu se distrug toate vitaminele.
Oparirea legumelor prin aburire.
Legumele intregi se spala bine, se taie in felii de circa 1/2 cm grosime. In acelasi timp se pune o cratita cat mai larga cu apa pana la inaltimea de 4-5 cm, pe foc.
Deasupra apei se asaza un gratar din sipci subtiri sau din rachita (nuiele), sub care se pun cateva sticle culcate pentru ca gratarul sa nu stea direct pe apa.
Pe gratar se pun felii de legume sau de fructe, se acopera cu un capac si se lasa focul moderat, ca sa fiarba apa lent, pana ce legumele se oparesc (numai in aburi) si se inmoaie pe jumatate.
Dupa oparire, legumele se pot usca la soare, pe sobe de teracota sau in cuptor, pe caramizi acoperite cu hartie alba groasa. Cand se usuca la cuptor, se lasa usa cuptorului putin deschisa, ca sa poata iesi aburul.
Uscarea in cuptor.
Dupa ce legumele au fost pregatite, spalate, taiate, oparite sau direct fara sa fie oparite, se asaza intr-o tava (captusita cu hartie pergament sau hartie alba), in 2-3 straturi cu spatii intre ele, in forma de gratar suprapus.
Se introduce tava in cuptorul potrivit de incalzit; usa cuptorului se tine putin deschisa sau se deschide din cand in cand ca sa poata iesi aburul. Intre timp, trebuie sa se schimbe de cateva ori pozitia feliilor de legume, pentru a se usca bine pe toate partile.
Aceasta operatie se face pana cand legumele se vor usca complet. Legumele se pastreaza, numai daca sunt bine uscate, in saculete de tifon, atarnate intr-un loc uscat sau in borcane.
Inainte de folosire, legumele uscate se spala repede in apa calduta, altfel pierd restul de saruri minerale si vitamine.
Nu exista comentarii inca.