Conservarea fructelor prin deshidratare

Conservarea fructelor prin deshidratare

Cum se pregatesc fructele uscate.

Fructele pe care le putem usca sunt urmatoarele: prune, pere, mere, caise, cirese, visine, gutui si struguri.

Uscarea fructelor la soare se face mai rar, sau numai in lunile cand vremea este foarte calda si uscata; totusi noaptea ele se acopera sau se duc la bucatarie. Peste zi ele se acopera cu tifon si se intorc periodic, de 2-3 ori pe zi ca sa se usuce uniform.

Uscarea fructelor se poate face la cuptor sau cine dispune de fructe multe poate construi un dulap-uscator, din tabla, fara fund, prevazut cu picioare inalte de 10-11 cm, iar in interior cu rame de lemn cu plasa de sarma, distantate intre ele la 8-10 cm. Pe aceste plase se aranjeaza fruc­tele destinate uscarii, care se pregatesc astfel:

fructe uscate2

Fructele mari se taie in sfer­turi, apoi se curata de seminte si se taie in felii. Ca sa nu se inegreasca, se recomanda ca, inainte de a fi puse la uscat, fructele curatate sau numai taiate sa se puna in apa rece in care se dizolva 8-10 g de acid tartic sau 2-3 g sare de lamaie la 1 litru de apa, iar ca feliile de fructe sa se in­moaie si sa se usuce repede, acestea se oparesc 1-2 min in apa cloco­tita, dupa care se racesc repede. In acest fel sunt distrusi si fermentii care le provoaca inegrirea. Dupa ce se usuca, fructele se asaza pe plase de nuiele subtiri sau pe plase de sarma inoxidabila asezate pe suporturi sub care trec curenti de aer care grabesc uscarea.

Totusi, daca vremea nu este destul de calda si favorabila, procesul de uscare se continua in cup­toare sau in dulapul uscator descris mai sus. Dulapul se asaza pe soba de gatit sau pe aragaz, la foc moderat, eventual langa un radiator electric si intre timp se schimba ramele cu plase intre ele; totodata in acest timp se intorc de cateva ori fructele, pana se usuca la suprafata. Uscarea in cuptor sau in dulapul-uscator trebuie su­pravegheata indeaproape, caci in timpul uscarii produsele se pot arde.

Uscarea nu trebuie sa depaseasca de la inceput temperatura de 80-90° C, iar dupa aceea, cam dupa ce fructele au capatat o crusta fina la suprafata, se micsoreaza temperatura si din cand in cand se deschide dulapul sau usa cuptorului ca sa iasa aburii. Pentru pastrare, fructele trebuie uscate foarte bine si tinute intr-un loc uscat si aerisit.
fructe uscate

Nu exista comentarii inca.

Lasă un răspuns