Piept de porc marinat si afumat
- Nivel de dificultate Avansat
Nota reteta
- (0 /5)
- 0 ratings
Ingrediente
- 2-3 kg piept
- sare
- 2-3 g silitra
- 1 lingurita de zahar
- piper boabe
- coriandru
- foi de dafin
- ienibahar
Informatii nutritive
Instructiuni
- Se scot oasele din piept, acesta se taie in fasii de 10-15 cm latime care se freaca cu sare apoi se pun la sarare la fel ca si slanina.
- Peste 3-4 zile se scoate pieptul, se scutura bine de sarea lipita, se asaza in alt vas curat si peste el se toarna marinata (la 2 I de apa se adauga 200 g sare, 2-3 g silitra, 1 lingurita de zahar).
- Se acopera si se tine pieptul indesat in marinata 2-3 zile, dupa care se intoarce si se indeasa bine din nou, astfel ca sa fie acoperit de solutia de marinata.
- Dupa 3-4 zile pieptul se scoate din vas, se leaga la un capat cu sfoara si se lasa atarnat pentru o zi sa se zvante, dupa care se pune pentru 2-3 zile la fum rece pentru afumare. Astfel preparat, poate fi pastrat timp mai indelungat.
- Pentru consumare se va fierbe numai o cantitate care se va consuma in 2-3 zile, iar restul se va pastra la loc rece.
- Solutia de marinata se prepara dupa anotimp: vara baitul (marinata) se prepara ceva mai tare, iar toamna de tarie mijlocie fata de baitul care se prepara iarna, care este mai slab, dupa cum urmeaza: 1) baitul concentrat (pentru vara) se prepara punand, la 1 I de apa, 200 g sare, 1/2 lingurita silitra (3 g), 1/2 lingurita zahar; 2) baitul mijlociu pentru toamna - la 1 I de apa, se pun 150 g sare, 2 g silitra si 2 g zahar; 3) baitul slab (pentru iarna) - la 1 I de apa se pun 100 g sare, 2 g silitra si 2 g zahar. Toate se fierb intr-un vas emailat putandu-se aduga: piper boabe, ienibahar, foi de dafin, coriandru. Dupa ce s-a racit se toarna peste piept si se acopera.
- Fel : Aperitive
- Tip reteta : Gustari, Preparate din carne
- Ingrediente : carne de porc, coriandru, foi de dafin, ienibahar, piper, sare, silitra, zahar
Despre Chef
Retete asociate
Articole recente
Ingrediente
apa
ardei gras
boia de ardei
bors
branza de vaci
bulion de rosii
carne de porc
carne de vita
cartofi
ceapa
cimbru
ciuperci
faina
fasole verde
foi de dafin
lamaie
lapte
leustean
maioneza
marar
morcovi
mustar
orez
otet
oua
pastarnac
patrunjel
patrunjel (frunze)
patrunjel (radacina)
piper
praz
rosii
sare
slaninuta
smantana
suc de lamaie
telina
ulei
unt
untura
usturoi
varza
vin
zahar
zahar pudra
Apreciaza aceasta reteta
0 Persoane au apreciat aceasta reteta
Apreciere medie
Nu exista comentarii inca.