Cozonac moldovenesc
- Nivel de dificultate Mediu
Nota reteta
- (0 /5)
- 0 ratings
Ingrediente
- 1,5 kg faina
- 60-80 g drojdie
- 15 oua
- 400- 500 g zahar
- 300 g unt
- cateva linguri de ulei
- 1 lingura de rom
- 1/2 I lapte
- 1 lingurita de sare
- zahar vanilat
- coaja de lamiie si de portocala rasa
- nuci
- stafide si cacao
Informatii nutritive
Instructiuni
- Intr-un lighean se pun 300 g faina, se opareste cu o parte din lapte clocotit si se amesteca bine cu o lingura de lemn.
- Cand s-a racit putin se adauga drojdia de bere dizolvata cu putin lapte caldut, 1 lingurita de zahar, 1 lingura de faina si se amesteca bine. Se acopera cu un servet si se pune la caldura sa creasca.
- Intre timp se separa galbenusurile de albusuri in vase separate. Galbenusurile se freaca cu putina sare, adaugand treptat zaharul.
- Cand plamadeala a crescut (s-a ridicat cam de doua ori) se toarna peste ea galbenusurile, restul de mirodenii, faina, laptele si se framanta bine. Dupa ce s-a obtinut aluatul potrivit de moale, se framanta in continuare adaugand cate putin unt caldut.
- Framantatul dureaza cel putin 1 ora, pana cand coca face basici. Aluatul rezultat nu trebuie sa fie tare, ci mai mult moale; daca este vartos se mai pun 5-6 albusuri batute spuma si se mai framanta 5-6 min, apoi se unge cu unt pe deasupra si se acopera cu un servet gros si cald, se pune intr-un loc cald, fara curent si se lasa pana creste cam de doua ori.
- Dupa ce a crescut bine aluatul, se ia pe rand cate o bucata (dupa marimea formei de cozonac), se asaza pe o planseta unsa cu unt ori cu ulei, sau presarata cu faina si se intinde usor (mai bine cu mana unsa cu unt decat cu sucitorul, pentru ca sa nu se lase coca) o foaie de 1 cm grosime, peste care se intinde uniform, pe toata suprafata, umplutura. Vezi reteta Cozonac cu miez de nuca.
Despre Chef
Retete asociate
Articole recente
Ingrediente
apa
ardei gras
boia de ardei
bors
branza de vaci
bulion de rosii
carne de porc
carne de vita
cartofi
ceapa
cimbru
ciuperci
faina
fasole verde
foi de dafin
lamaie
lapte
leustean
maioneza
marar
morcovi
mustar
orez
otet
oua
pastarnac
patrunjel
patrunjel (frunze)
patrunjel (radacina)
piper
praz
rosii
sare
slaninuta
smantana
suc de lamaie
telina
ulei
unt
untura
usturoi
varza
vin
zahar
zahar pudra
Apreciaza aceasta reteta
0 Persoane au apreciat aceasta reteta
Apreciere medie
Nu exista comentarii inca.