Caltabosi cu maruntaie
- Nivel de dificultate Mediu
Nota reteta
- (0 /5)
- 0 ratings
Ingrediente
- 1,5 kg ficat,inima, plamani, splina
- 1 kg de carne ramasa de la fasonare sau de la ceafa
- 300 g ceapa
- 100 g orez
- mate groase
- sare
- piper
Informatii nutritive
Instructiuni
- Se pun la fiert ficatul, inima, plamanii si splina, iar carnea se fierbe separat.
- Ceapa se taie marunt si se caleste in putina untura sau cu slanina proaspata si taiata marunt. Orezul ales si spalat se pune la fiert si se fierbe pana se umfla, dupa care se scurge si se clateste cu apa rece.
- Carnea si organele, dupa ce s-au fiert, se trec prin masina de tocat carne. La tocatura obtinuta se adauga orezul, ceapa calita si condimente dupa gust. Se amesteca bine si cu compozitia respectiva se umple matul gros.
- La masina de tocat carne (fara cutit si fara sita) se adapteaza o palnie de umplut carnati. Se trage tot matul pe palnie, lasandu-se capatul legat putin afara.
- Umplerea se face neandesat, legandu-se din loc in loc sau se fac bucati de caltabosi mai scurte, de 20-30 cm.
- Se pun la fiert in apa fierbinte si se fierb lent, fara sa clocoteasca, timp de 30-40 min. In timpul fierberii se inteapa cu un ac gros locurile umflate, ca sa nu plesneasca matul.
- Totodata se controleaza prin intepare daca caltabosii sunt gata fierti sau nu; daca la intepare iese din caltabosi zeama albicioasa, caltabosul este gata fiert, iar daca zeama iese roscata, atunci trebuie sa mai fiarba.
- Caltabosii gata fierti se scot intr-un vas cu apa rece si dupa racire se pun pe o planseta pentru zvantat. Cine doreste, poate sa-i mai puna pentru cateva ore la fum rece.
- Caltabosii se servesc reci ca aperitiv, cu mustar sau cu salata de sfecla rosie cu hrean.
- Pofta buna !
- Fel : Aperitive, Feluri Principale
- Tip reteta : Preparate din carne
- Ingrediente : carne de porc, ceapa, ficat de porc, inima de porc, mate groase de porc, orez, piper, plamani de porc, sare, splina de porc
Despre Chef
Retete asociate
Articole recente
Ingrediente
apa
ardei gras
boia de ardei
bors
branza de vaci
bulion de rosii
carne de porc
carne de vita
cartofi
ceapa
cimbru
ciuperci
faina
fasole verde
foi de dafin
lamaie
lapte
leustean
maioneza
marar
morcovi
mustar
orez
otet
oua
pastarnac
patrunjel
patrunjel (frunze)
patrunjel (radacina)
piper
praz
rosii
sare
slaninuta
smantana
suc de lamaie
telina
ulei
unt
untura
usturoi
varza
vin
zahar
zahar pudra
Apreciaza aceasta reteta
0 Persoane au apreciat aceasta reteta
Apreciere medie
Nu exista comentarii inca.