Torturi si componente pentru torturi

Torturi si componente pentru torturi

Sfaturi pentru un blat de tort reusit 

Componentele de baza ale torturilor sunt blatul, crema, elementele de ornare care pot fi diferite creme, glazuri cu diverse culori, jeleuri din fructe si altele, precum si siropurile. Ele difera dupa felul tortului.

Torturile sunt apreciate ca cele mai alese dulciuri, atat prin savoarea delicioasa a elementelor care le compun, cat si prin felul ales de prezen­tare. Din aceste motive, tortul este totodata si un desert festiv. Este nelip­sit din lista de bucate la aniversari, nunti si alte ocazii sarbatoresti, tradi­tionale sau festive.

O deosebita atentie trebuie acordata pregatirii blatului, precum si coacerii, dupa cum urmeaza:

1)   separarea albusurilor de galbenusuri se face in vase bine spalate de grasime, altfel albusurile nu se spumeaza bine;

2)   pentru ca albusurile sa fie bine spumate, ele se tin la rece in frigi­der sau la gheata, circa 30 min;

3)   zaharul prevazut pentru blat se imparte in doua: cu o parte din za­har se freaca galbenusurile, iar cu restul de zahar se bat albusurile;

4)   zaharul se adauga in albusuri dupa spumarea acestora si se conti­nua baterea pana la intarirea lor (ridicand telul se observa ca se tine albu­sul pe el);

5)   compozitia de blat pentru tort se toarna in forma speciala de tort sau in orice forma unsa cu unt si presarata cu faina, iar la fund se asaza o hartie taiata exact cat acesta;

6)   coacerea se face la inceput la foc potrivit, iar dupa ce blatul se ri­dica, focul se intareste si blatul se mai tine la cuptor pana este gata;

7)   controlul stadiului de coacere a blatului se face obisnuit, cu paiul: daca paiul iese din compozitie uscat, blatul este copt;

8)   blatul poate fi pregatit cu cateva zile mai inainte si pastrat la loc uscat, curat si racoros;

9)   blatul se taie orizontal, in doua sau in trei, de grosime egala, nu­mai dupa ce s-a racit bine.

Torturile sunt mult mai gustoase daca se insiropeaza straturile in prealabil, dupa care se ung cu crema si se suprapun.

Dupa suprapunerea straturilor in forma de tort, acesta se glaseaza, sau se acopera toata supafata prin ungere cu crema din care   s-a retinut putin de la umplere si se orneaza dupa gust.

Print Friendly, PDF & Email
Share

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Share